07-11-04

Nederlandse moskeeën doelwit brandstichters en vandalen

Belga 07/11/2004 20:44

In Nederland zijn een moskee in Huizen en een moskee in Breda dit weekeinde doelwit geweest van brandstichters. In Rotterdam werd een islamistisch gebedshuis beplakt met beledigende teksten. Onbekenden hebben in Amsterdam een kantoor waar Marokkanen plegen te vergaderen, met rode verf beklad.

In Huizen hield de politie drie verdachten aan die probeerden brand te stichten in de An-Nasr moskee. Volgens de politie werden ze in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 uur door leden van de moskee op heterdaad betrapt terwijl ze de brandstichting voorbereidden. In Breda is in de nacht van zaterdag op zondag ook geprobeerd een moskee in brand te steken. De moskee aan de Archimedesstraat wordt verbouwd. Onbekenden hadden isolatiemateriaal achter het gebedshuis in brand gestoken. Toen de politie arriveerde, was het vuur al gedoofd.

In Rotterdam-Oost bleek een moskee zondagochtend volgeplakt met pamfletten met voor moslims beledigende teksten en afbeeldingen. In Amsterdam is het kantoor van Emcemo (Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling) beklad met rode verf. De Stedelijke Marokkaanse Raad in Amsterdam heeft zondag aangifte gedaan. In het kantoor kwamen na de moord op Theo van Gogh vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap bijeen om te praten. (lan)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Parijs, 7 november 1938
Hirschel Grynszpan, een 17-jarige joodse jongen, ontvangt een ansichtkaart van zijn zuster. Die is, samen met 15.000 andere joden, Duitsland uitgezet. Het enige wat ze mee heeft kunnen nemen, is een koffertje met wat kleding. Nu bivakkeert zij onder erbarmelijke 0mstandigheden in het niemandsland tussen Polen en Duitsland. Polen weigert namelijk haar en haar lotgenoten toe te laten. Voor Hirschel is dit de druppel die de emmer doet overlopen. Hij raakt buiten zichzelf van woede en schiet de eerste de beste Duitser die hij tegenkomt dood. Het slachtoffer heet Ernst vom Rath en is diplomaat.

München, 8 november 1938
Minister van propaganda Goebbels wordt op de hoogte gesteld van de moord op Vom Rath. Direct zet hij de propagandamachine in werking: niet Hirschel Grynszpan, maar het hele jodendom is verantwoordelijk voor de dood van de Duitse diplomaat. Ook geeft hij de Nationaal-Socialistische stormtroepen (S.A.) de opdracht zich gereed te houden voor een pogrom die zijn weerga niet zal kennen.

Duitsland, de nacht van 9 op 10 november 1938
Joden worden aangevallen, synagogen gaan in vlammen op, joodse winkels, huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen worden geplunderd, beklad en vernield. Het lijkt een spontane uitbarsting van volkswoede, maar in werkelijkheid is de pogrom zorgvuldig geregisseerd door Goebbels en andere hoge Nazi's. Het resultaat: bijna 100 doden, 7500 verwoeste winkels en 267 uitgebrande synagogen. De politie arresteert niet de daders, maar de slachtoffers. 30.000 merendeels rijke joden worden ingerekend en hun bezittingen worden geconfisqueerd. De brandweer doet geen poging de brandende synagoges te blussen, maar is wel zo vriendelijk ervoor te zorgen dat het vuur niet overslaat op de huizen die worden bewoond door niet-joden. De schade wordt op de joodse gemeenschap verhaald. Nadat de verzekeringsgelden zijn geconfisqueerd, krijgen de joden een gezamenlijke boete van 1 miljard Reichsmark opgelegd. Bovendien mogen de joodse winkels niet heropend worden tenzij er niet-joden aan het hoofd staan. Deze nacht gaat de geschiedenis in als de "Kristallnacht". De naam is overigens bedacht door de Nazi´s, die zo wilden suggereren dat er alleen wat ruiten waren ingegooid.21:18 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (20) |  Facebook |