27-08-04

Chileens Hooggerechtshof heft onschendbaarheid Pinochet op


Belga 26/08/2004

Het Hooggerechtshof van Chili heeft donderdag beslist de onschendbaarheid van oud-dictator Augusto Pinochet op te heffen in het kader van het onderzoek naar 'Plan Condor', zo heeft het gerecht gemeld.

Met deze beslissing wordt het mogelijk de voormalige Chileense president (1973-1990) voor het gerecht te dagen wegens zijn betrokkenheid bij het Condor-plan, dat de repressie en de eliminatie van critici van de dictatuur in de jaren zeventig en tachtig regelde.

Het hof, het hoogste gerechtelijke orgaan in het land, moest een een eerdere uitspraak van het hof van beroep van Santiago ratificeren of vernietigen. Het hof van beroep had op 28 mei tot ieders verbazing de onschendbaarheid waarvan de 88-jarige Pinochet genoot, opgeheven. De beslissing van het Hooggerechtshof om de onschendbaarheid op te heffen, kwam er met negen stemmen voor en acht tegen, meldde het hof. Woensdag aanhoorden de leden van dit hof de beide partijen.

De verdediging van Pinochet verwees naar zijn geestelijke problemen, onder andere lichte dementie, die aan de basis lagen van de beslissing van dat zelfde Hooggerechtshof om een eerste proces tegen de ex-president in juli 2002 te klasseren. (LOR)

18:34 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.