23-07-04

Amerikaanse Kamer keurt wet tegen homohuwelijk goed

Belga  23/07/2004 08:13
 
 
 
De Amerikaanse Kamer van Afgevaardigden, in meerderheid Republikeins, heeft donderdag met 233 stemmen tegen 194 ingestemd met een wetsvoorstel dat het federale rechtbanken onmogelijk maakt staten ertoe te dwingen het homohuwelijk te erkennen.

Vorige week blokkeerde de Senaat, die een krappe Republikeinse meerderheid kent, een grondwetswijziging waarmee het homohuwelijk verboden zou worden. George W. Bush had voor deze wijziging gepleit.
 
De instemming van de Kamer met het wetsvoorstel betekent een symbolische overwinning voor conservatief religieus rechts, het hart van het republikeins electoraat. Het onderwerp is een heet hangijzer onder de conservatieven sinds het Hooggerechtshof van Massachusetts in november 2003 het homohuwelijk daar toestond.
 
De democraten in de Kamer hebben, net als hun collega's in de Senaat, het voorstel tot grondwetswijziging veroordeeld als een poging om het ultraconservatief religieus electoraat te paaien, drie en een halve maand voor de verkiezingen. (dwm)

08:28 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-04

De islam als politiek alibi

Column uit Knack nr 28 2004-07-07
Samni Zemni
Politoloog Universiteit Gent 
 
"Laat haar dan wel een sluier dragen. Een man hoeft zijn hoofd niet te bedekken, want hij is het beeld van Gods glorie, maar de vrouw, is de glorie van haar man(...)"
(...)Komt dit stukje uit de koran? Is het een citaat van een imam.
Toch niet. Het is een fragment uit de eerste brief van Paulus aan de Corinthiërs.(...)
 
(...)Blind citeren en lukraak aanhalen zijn simplistische methoden, die steeds meer op de islam worden toegepast. Iedereen kan in de heilige geschriften van een religie wel een of ander onverdraagzaam, conservatief of vrouwonvriendelijk citaat vinden.(...)
 
over o.a. 11 september
(...) Zolang niet wordt begrepen dat die acties niet uitgaan van de islam, maar van politieke motieven, zullen onbegrip en onrechtvaardigheid blijven groeien. En daarop gedijt alle agressie.(...)


  • In naam van het christendom werden wrede slachtpartijen op indianen uitgevoerd en werd een Inquisitie ingesteld.
  • In naam van het arische ras werden concentratiekampen opgetrokken.
  • In naam van een of andere vorm van communisme ontstonden de killing fields en goelags.

Zijn dat in essentie en per definitie westerse fenomenen? Neen toch. Maar als het over de islam gaat, redeneert men algauw anders.(...)

(...)In Europa is een gevaarlijke tendens aanwezig, die de islam beschouwt als de "motor" van al wat in de Arabische wereld gebeurt. Daardoor kan de angst bij de Europese burgers worden gecultiveerd. Populistische en extreem-rechtse politieke partijen spinnen daar electoraal garen bij.(...)


22:22 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-07-04

Extreem rechts bouwt Arysche baby-klinieken naar Hitlers model

http://www.indymedia.be/news/2004/07/86940.php
 
Duitse neo-nazi bouwt Arische babykliniek - 17/07/2004

Alleen maar blonde kindjes in hospitaal bij Bremen

De Duitse extreem-rechtse advocaat Jürgen Rieger bouwt in de buurt van de stad Bremen aan een vruchtbaarheidskliniek waar enkel Arische baby's verwekt zullen worden. Rieger is een fervent aanhanger van ,,het pure ras''. ,,Totaal krankzinnig, zowel op ethisch als wetenschappelijk vlak'', reageren Belgische vruchtbaarheidsspecialisten.

Het landgoed Heisenhof in de buurt van de Duitse stad Bremen is al honderd jaar een statige oase van rust. Maar niet meer voor lang, als het aan de extreem-rechtse advocaat Jürgen Rieger ligt. Rieger wil het herenhuis zo snel mogelijk omtoveren tot een drukke vruchtbaarheidskliniek waar enkel ,,Arische'' baby's verwekt worden met blond haar en blauwe ogen.

,,De babyfabriek'', zoals de Duitse media het landgoed noemen, moet de kroon worden op Riegers dubieuze carrière. De 57-jarige advocaat heeft zich gespecialiseerd in het verdedigen van extreem-rechtse verdachten. Hij was lid van de neo-nazistische ,,Nationale Democratische Partij'' en zag er geen graten in de Britse fascist Oswald Mosley uitvoerig te prijzen. Rieger, die al verschillende keren veroordeeld is wegens aanzetten tot rassenhaat, houdt niet van vreemdelingen. Maar waar hij écht een gloeiende hekel aan heeft, is de bezoedeling van het Arische ras. Rieger schreef zelfs een boek over de ,,afgrijselijke effecten van de bastaardrassen'', en hij beloofde meteen dat ,,de blanke reuzen kwamen''.

En bij dat laatste wil de advocaat dus graag een handje toesteken met de bouw van zijn ,,babyfabriek''. Hoe Rieger het voor elkaar wil krijgen dat er alleen maar blonde kinderen met blauwe ogen verwekt worden, is niet duidelijk. Hij wil enkel kwijt dat zijn project steunt op een speciale techniek met draagmoeders. Omdat die verboden zijn in Duitsland, heeft de sluwe advocaat er alvast voor gezorgd dat zijn kliniek niet in Bremen, maar in de Britse hoofdstad Londen geregistreerd staat.

Kweekvijver zuiver bloed

Toen de inwoners van het slaperige dorpje Doerverden ontdekten wat Rieger met hun landgoed Heisenhof van plan was, reageerden ze ontzet. ,,We dachten dat de koper gespecialiseerd was in technieken om landbouwgrond vruchtbaar te maken. Wisten wij veel dat het om menselijke vruchtbaarheid ging'', zegt burgemeester Rainer Herbst.

De werkelijke plannen kwamen aan het licht toen bleek dat de ,,Wilhelm Tietjen Organisatie voor Vruchtbaarheid'' de officiële koper van het landgoed was. Tietjen was een onvruchtbare nazi die vóór zijn dood in 2002 een vruchtbaarheidscentrum oprichtte om de toekomst van het Arische ras veilig te stellen.

Tietjen bouwde daarmee verder op de beruchte nazi-organisatie ,,Lebensborn''. Tijdens het Derde Rijk moedigde top-SS'er Heinrich Himmler de Duitse moeders aan om seks te hebben met zorgvuldig geselecteerde SS-mannen. ,,Lebensborn is een kweekvijver voor zuiver Germaans bloed'', zei Himmler ooit. Volgens de SS-top waren er vrouwen in overvloed: ,,De Duitse vrouwen willen hun plicht aan het vaderland vervullen.''

Dat was wel anders toen advocaat Rieger een Zweedse boerderij in 1995 wilde ombouwen tot een verzamelplek voor ,,leden van noordelijke blonde ras''. Er kwamen veel te weinig Arische medewerkers op af om de boerderij draaiend te houden. Toen een bende zorgvuldig geselecteerde Noordelijke Biggen ontsnapte en een ravage aanrichtte in het omliggende dorp, stierf het project een stille dood. Na de biggen lijkt Rieger nu een nieuw project gevonden te hebben in de ,,babyfabriek''.

door Karen TORBEN NIELSEN

23:36 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |